2021. október 2.

Balogh Sándor diáktársunk rubinoklevele

Balogh Sándor diáktársunk (és egyben iskolánk korábbi tanára) rubinoklevelet kapott első diplomájának megszerzése 70-dik évfordulóján.

Balogh Sándor 1929. február 7-én született Kunszentmiklóson. Szegény és nehéz sorsú családban töltötte gyermekkorát és fiatal éveit. Az általános iskolai és a gimnáziumi tanulmányait is helyben végezte. 1947-ben érettségizett, és kiváló tanárai hatására a pedagógusi pályát választotta. 1948-ban a Szegedi Pedagógiai Főiskolán magyar-angol szakra iratkozott be, de ez a szakpár – az akkori politikai döntés következtében – ősszel már nem indult, mivel valamennyi nyugati nyelvszakos képzés megszűnt. Így ott 1951-ben magyar-történelem szakos általános iskolai tanári oklevelet szerzett. Később – munka mellett levelező tagozaton – a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán német-angol szakon diplomázott.

Kezdetben a szülőhelyén általános iskolai, majd gimnáziumi tanárként oktatta és nevelte a fiatalok sokaságát. 1969-ben külföldre került. Először rövid időt töltött Dániában és Svédországban. A dán gimnazistákat angol és német nyelvre oktatta, illetve a délsvéd Lundban a magyar nyelv tanítására kapott megbízást. Később sikeresen megpályázott Baden-Württembergben (Német Szövetségi Köztársaságban) egy nyelvtanári állást, ahol a nyugdíjazásáig dolgozott.

1991-ben települt haza. Azóta nyaranta többnyire Erdélyben, az anyai ága leszármazottjai közelében tesz hosszabb látogatásokat, a téli időszakot pedig a budai lakásában tölti. A megtakarított pénzéből a rászorulókat, főként az elesett és segítséget igénylő gyermekeket támogatja. A karitatív tevékenységét elismerik: a székelyföldi Dálnok község (Dózsa György szülőhelye) számára díszpolgári címet adományozott, illetve itthon a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

oklevél